Volgens een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten zijn de meeste Nederlanders niet goed op de hoogte van de kosten van roodstaan. Ze zouden roodstand niet zien als een vorm van krediet en schatten het rentepercentage lager in dan dat het daadwerkelijk is.

In een enquête werd aan ruim 500 mensen gevraagd of zij regelmatig of maandelijks rood staan en wat ze denken dat de kosten van roodstand zijn. Ongeveer 45 procent van de ondervraagden gaf aan regelmatig rood te staan, terwijl 15 procent zelfs maandelijks rood staat.

roodstand

Wanneer er gevraagd wordt naar de kosten van roodstand, dan denkt meer dan een op de drie ondervraagden dat het rentepercentage op roodstand lager is dan 6 procent. Een derde denkt dat het rentepercentage lager is dan 12 procent en slechts een op de tien is op de hoogte van het werkelijke rentepercentage.

Mensen die rood staan op de bankrekening betalen gemiddeld een rentepercentage van 12 tot 15 procent. Dit is fors hoger dan de rente op bijvoorbeeld een consumptieve lening en mensen die lange tijd rood staan kunnen dan ook beter een dergelijke lening afsluiten.