Veel Nederlanders zijn oververzekerd en hebben veel dure of onnodige abonnementen op hun naam staan. Wie flink wil bezuinigen doet er daarom goed aan de administratie door te bladeren en alle verzekeringen en abonnementen op een rij te zetten. Kan het goedkoper en wat heb je eigenlijk niet nodig?

Dubbele verzekeringen

Na het afsluiten van een verzekering, kijken we er vaak niet meer naar om. Het gevolg is dat we vaak dubbel verzekerd zijn voor bepaalde zaken en dat is natuurlijk zonde. Een gloednieuwe auto all risk verzekeren is verstandig, maar na vier jaar is een cascoverzekering meer dan voldoende. Dan zijn er ook nog verzekeringen die elkaar overlappen. De ongevalleninzittendeverzekering en de schade inzittendeverzekering bijvoorbeeld. Deze tweede heeft een ruimere dekking, dus de ongevalleninzittendeverzekering kan opgezegd worden. Ga je op vakantie naar het buitenland, dan worden je medische kosten vaak gedekt door de zorgverzekeraar, toch sluiten veel mensen nog een aparte zorgverzekering af. Ga je echter op wintersport of  ben je van plan om te gaan duiken, dan is het wel verstandig om een winter/watersportdekking af te sluiten. Ga je naar landen waar de medische kosten veel duurder zijn dan in Nederland, dan is het ook verstandig een reisverzekering af te sluiten die de medische kosten dekt. Check tot slot ieder jaar of je de verzekeringen niet goedkoper kunt afsluiten. De goedkoopste verzekering dit jaar, hoeft dat volgend jaar niet te zijn.

Opzeggen abonnementen

via: blog.iak.nl

via: blog.iak.nl

In je overzicht staan waarschijnlijk een aantal abonnementen waar je niks meer mee doet of die je ergens anders goedkoper kan afsluiten. Soms heb je echter een abonnement voor een bepaalde tijd afgesloten. Het abonnement voor je mobiele telefoon sluit je vaak voor 1 of 2 jaar af. Zorg dat je deze abonnementen op tijd opzegt, zodat je niet dubbel betaalt wanneer je ergens anders een goedkoper abonnement afsluit. Een abonnement moet je vaak schriftelijk opzeggen. Kijk op de website lexxia.nl voor opzegbrieven. Hier vind je brieven voor het opzeggen van allerlei contracten en abonnementen zoals loterijen, kranten en tijdschriften en Telecom. Ben je te laat met opzeggen en is je abonnement stilzwijgend verlengt? Dan mag er een opzegtermijn gehanteerd worden van maximaal één maand en moet op ieder moment je abonnement op mogen zeggen. Bij abonnementen op kranten en tijdschriften geldt echter dat het contract steeds voor drie maanden verlengd mag worden. Lidmaatschappen van verenigingen vallen niet onder deze regels, zij mogen zelf de regels bepalen voor het opzeggen.