De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van twee tot vijf jaar stond in mei van dit jaar op het laagste punt in acht jaar. Ten opzichte van een jaar geleden daalde de rente van 4,42 procent met 0,78 procent naar 3,64 procent.

Een deel van de daling heeft in 2013 plaatsgevonden. Ten opzichte van het begin van dit jaar is de rente met ruim 0,3 procent gedaald. De rente op variabele hypotheken daalde ook, van 3,36 procent in januari naar 3,15 procent in mei. De laatste keer dat de rente op hypotheken zo laag was was in het voorjaar van 2005.

dnbOndanks de lage rentestand is Nederland nog altijd relatief duur wat betreft hypotheken. De rentestand in ons land is gemiddeld een procentpunt hoger dan in andere landen binnen Europa. Volgens DNB komt dit doordat banken in Nederland zelf moeite hebben om geld te lenen. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis zou echter blijken dat banken in Nederland zelf renteverlagingen niet volledig doorrekenen aan de klant.

De hypotheekrente zal de komende tijd waarschijnlijk niet meer dalen. In de afgelopen twee maanden is de rente licht omhoog gegaan en het dieptepunt lijkt daarmee voorlopig dus even bereikt.