Vereniging-Eigen-HuisVolgens een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) betalen Nederlanders teveel rente op hun hypotheek. Dit zou komen doordat banken een steeds hogere winstmarge willen en rentedalingen niet altijd doorberekenen aan huizenbezitters.

Het zou volgens de vereniging gaan om een brutobedrag van enkele honderden euro’s per maand en dankzij dit bedrag maken banken op dit moment historisch hoge winsten. Vooral mensen die een hypotheek hebben afgesloten met een rentevaste periode van 10 jaar hebben momenteel te maken met een te hoge rente. De bank zou ongeveer 1,26 procent overwinst maken, wat neerkomt op een prijsopslag van 39,7 procent.

Het is volgens de VEH een zeer kwalijke zaak dat banken juist op dit moment proberen hun solvabiliteit te verhogen. De woningmarkt zit al in het slop en door te hoge rentes te rekenen zullen nog minder mensen een woning willen kopen, waardoor de crisis op de huizenmarkt nog langer zal voortduren.

ING heeft inmiddels als eerste bank gereageerd op het verhaal van VEH. Zij stellen dat niet alle dalingen in rente worden doorberekend aan de klant omdat de bank zelf ook meer kosten moet maken. Dit zou vooral komen door het feit dat woningen tegenwoordig minder opbrengen waardoor banken meer voorbereidingen moeten treffen.