hypotheekadvies1

Bij een grote aankoop als een huis is het belangrijk dat je deze met vertrouwen kunt doen, je zit immers vaak dertig jaar vast aan het afbetalen ervan. Gek genoeg was dit in het verleden lang niet altijd de praktijk doordat zogenaamd onafhankelijke adviseurs door provisies werden verleid bepaalde producten te verkopen.

Met ingang van 1 januari 2013 is op initiatief van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) het provisieverbod in werking getreden. De strekking hiervan is eenvoudig en duidelijk: een financieel adviseur of tussenpersoon mag geen vergoeding ontvangen van een aanbieder voor het aanbieden van een bepaald product. De klant betaalt uiteindelijk de adviseur rechtstreeks voor het gevraagde advies.

 

Nieuwe regels, nieuwe kansen

Het verbod betekent dat adviseurs niet alleen onafhankelijker worden, maar ook creatiever zullen moeten zijn in de diensten die men aanbiedt. In plaats van de aanbieder is de klant nu koning en dat betekent dat er beter naar de vraag gekeken moet worden. Zo zien we dat de mogelijkheden om online hypotheekadvies op maat te krijgen sinds de invoering enorm zijn toegenomen.

Daarnaast zien we dat aanbieders moeite doen om de complexiteit van hypotheken inzichtelijker te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om via online dossiers beter overzicht te houden van je eigen hypotheek. Ook is er een ontwikkeling te zien onder nieuwe aanbieders van hypotheken, die veel beter in staat lijken te zijn om producten op maat te bieden dan de gevestigde orde. In combinatie met de lage hypotheekrente van dit moment biedt dat interessante kansen en is het dus zeer de moeite waard om alle mogelijkheden nog eens opnieuw onder de loep te nemen.