kredietHoewel iedereen tegenwoordig op de hoogte is van het feit dat lenen geld kost, is het in sommige gevallen toch noodzakelijk om tijdelijk een lening af te sluiten. Er zijn echter verschillende leningen en kredieten die kunnen worden afgesloten en elk type lening of krediet heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder volgt een kort overzicht van meest populaire leenvormen.

-          Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij er een van te voren vastgesteld bedrag wordt geleend tegen een eveneens vastgestelde rente en looptijd. U krijgt direct aan het begin van de lening het volledige bedrag uitgekeerd en betaalt de lening vervolgens in een maandelijks vast bedrag terug. Een persoonlijke lening is dus erg doorzichtig en u weet direct wat u krijgt en hoeveel u daarvoor moet terugbetalen. Een nadeel is wel dat de rente relatief hoog is doordat deze aan het begin van de lening wordt vastgesteld.

-          Doorlopend krediet

Een andere populaire vorm van lenen is het doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet wordt er vóór het afsluiten van de lening een maximaal leenbedrag vastgesteld en vervolgens kunt u zelf een deel of het gehele leenbedrag opnemen wanneer dit nodig is. Wanneer er slechts een deel van het maximale leenbedrag wordt opgenomen, dan kan het restant indien nodig op een later tijdstip worden opgenomen.

Wanneer er voor het eerst geld wordt opgenomen met een doorlopend krediet, dan zal er ook moeten worden begonnen met terugbetalen. Er wordt vanaf dat moment een vast bedrag aan aflossing en rente betaald. Doordat de rente op een doorlopend krediet variabel is, is het vooraf niet vast te stellen welk deel van het vaste maandelijkse bedrag rente is en welk deel aflossing is. Het is daardoor ook niet mogelijk om vooraf te berekenen wanneer het doorlopend krediet volledig is afbetaald.

-          Flitskrediet

Flitskredieten zijn kortlopende leningen van meestal slechts enkele honderden euro’s die zeer eenvoudig kunnen worden afgesloten. Een flitskrediet is doorgaans relatief duur, doordat er hoge behandelkosten worden gerekend en het rentepercentage erg hoog ligt. Daarnaast zijn de boetes die worden uitgedeeld wanneer een flitskrediet te laat wordt terugbetaald doorgaans erg hoog.

Als u overweegt een flitskrediet af te sluiten, dan raden wij u aan om eerst te kijken naar de mogelijkheden van roodstand op de bankrekening. Hoewel roodstand in deze lijst niet voorkomt, is het eigenlijk ook een vorm van krediet en in vrijwel alle gevallen goedkoper dan een flitskrediet. Het rentepercentage dat u betaald bij roodstand is echter ook vrij hoog en u dient dus wel rekening te houden met de kosten.